قوز کمر، کیفوز یا گوژپشتی به قوز و انحنای بیش از حد ستون فقرات گفته میشود. ستون فقرات در حالت عادی در قسمت پشت دارای کمی خمیدگی است، اما ناهنجاریهای وضعیتی یا ساختاری میتواند باعث بیشترشدن این انحنا شود. کیفوز در هر سنی ممکن است مشاهده شود، اما بروز آن در نوجوانی شایعتر است. در موارد خفیف که بیشتر موارد بروز این عارضه را شامل می شود، کیفوز خطری برای افراد نخواهد داشت و میتوان بدون مشکل به زندگی عادی ادامه داد. روشهای درمانی کیفوز شامل استفاده از بریس، فیزیوتراپی، انجام حرکات اصلاحی و جراحی میشود. درمانهای غیرتهاجمی فقط در مواردی که کودک رشد خود را کامل نکرده است نتیجهبخش است و در سایر موارد فقط میتوان عوارض ناشی از کیفوز را برطرف کرد. در موارد شدید کیفوز و افرادی که از سن رشد خود عبور کردهاند ممکن است برای کاهش انحنای ستون فقرات به جراحی نیاز باشد.
قوز کمر یا کیفوز چیست؟
کیفوز (Kyphosis) یا قوز کمر یا گوژپشتی نوعی انحراف در ستون فقرات است که باعث میشود بخشی از ستون فقرات به پشت خم شده و دچار قوز شود. این عارضه میتواند در هر سنی و به دلایل مختلفی رخ دهد، اما معمولاً بروز آن در نوجوانی رایجتر است. با نگاهکردن به ستون فقرات از کنار میتوان سه انحنا را مشاهده کرد. این سه انحنا در ناحیه گردن، قسمت میانی و همچنین پایین کمر قرار گرفتهاند. در بیشتر افراد یک انحنای ۲۰ تا ۴۵ درجهای در پشت و قسمت میانی کمر وجود دارد. این انحنا کاملاً طبیعی است و به تعادل و تحمل وزن بدن کمک میکند. کیفوز یک اختلال ستون فقرات است که در آن انحنای بیش ۴۵ درجه ستون فقرات منجر به خمشدن غیرطبیعی بالای کمر میشود.
کیفوز میتواند از نظر شدت متفاوت باشد. بهطورکلی هر چه منحنی بیشتر باشد وضعیت جدیتر است. انحنای خفیف ممکن است بدون علامت باشد. انحنای شدیدتر میتواند باعث تغییر شکل قابلتوجهی در ستون فقرات شود و منجر به قوز کمر قابل مشاهده در پشت فرد شود. معمولاً بروز کیفوز در دختران شایعتر از پسران است.
آیا کیفوز خطرناک است؟
در بیشتر مواقع، کیفوز یا قوز کمر مشکلی برای سلامتی ایجاد نمیکند و حتی ممکن است باعث بروز علائم خاصی نشود. در مراحل اولیه کیفوز ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد، اما درصورتیکه کیفوز پیشرونده باشد و سرعت پیشرفت آن بالا باشد میتواند باعث تغییر شکل قابلتوجه در کمر و ساختار اسکلتی بدن شود. کودکان دارای کیفوز باید تا زمان پایان رشدشان توسط یک پزشک متخصص ارتوپد کودکان تحتنظر قرار بگیرند. رشد استخوانها میتواند شرایط کیفوز و منحنی ستون فقرات را بدتر کند، اما اگر کودک بهدرستی و در زمان مناسب تحتنظر قرار بگیرد، میتوان از مشکلات شدید جلوگیری کرد.
برخی از عوارض کیفوز شامل موارد زیر میشود:
- عملکرد محدود فیزیکی: کیفور معمولاً با ضعف عضلات کمر همراه است. این ضعف باعث ایجاد مشکل در انجام کارهای مانند راهرفتن و بلندشدن از صندلی همراه است. این عارضه در موارد شدید میتواند نگاهکردن به سمت بالا یا رانندگی را دشوار کند و در هنگام درازکشیدن دچار درد شود.
- مشکلات گوارشی: کیفوز شدید میتواند دستگاه گوارش را تحتتأثیر قرار دهد و مشکلاتی مانند رفلاکس اسید معده و مشکلاتی را در بلع ایجاد کند.
- مشکلات تنفسی: تغییرات در اسکلت بدن می تواند روی قفسه سینه و ریهها تأثیر بگذارد. به همین دلیل ممکن است که باعث بروز مشکلات تنفسی شود.
- مشکلات روحی و روانی: به دلیل اینکه این عارضه در دوران نوجوانی بیشتر بروز میکند، نوجوان درگیر کیفور میتواند تصویر بدنی مناسبی از خود نداشته باشد و تأثیر منفی بر روح و روان او بگذارد.
دلایل بروز کیفوز
قوز کمر یا کیفوز در سنین مختلف به دلایل مختلفی بروز میکند. در نوزادان کیفوز بیشتر به دلیل عارضههای مادرزادی به وجود میآید. در زمان رشد، کیفوز بیشتر ناشی از مشکلات وضعیتی است. در بزرگسالان نیز کیفور میتواند بر اثر آسیب، شکستگی و همچنین آرتروز بروز کند. دلایل بروز کیفوز شامل موارد زیر میشوند:
- کیفوز وضعیتی: در افراد جوان، کیفوز معمولاً از وضعیت بد نشستن یا ایستادن آنها به وجود میآید. عضلات در هنگام رشد به قرار گرفتن در وضعیت نامناسب عادت میکنند و در صورت تداوم این امر، باعث فشار و تغییر وضعیت ستون فقرات میشوند. انحنای ناشی از کیفوز وضعیتی معمولاً گرد و صاف است و وقتی فرد صاف میایستند یا روی شکم دراز میکشد، قوز دیگر قابل مشاهده نیست. کیفوز وضعیتی بهندرت دردناک است و چون انحنای ایجاد شده با افزایش سن، پیشرفت چندانی نمیکند، معمولاً منجر به مشکلات در بزرگسالی نمیشود.
- کیفوز مادرزادی: این نوع از کیفوز زمانی ایجاد میشود که بخشهایی از ستون فقرات نوزاد بهدرستی شکل نگرفته باشند. همچنین ممکن است که چند مهره با یکدیگر ترکیب شده باشند. کیفوز مادرزادی معمولاً با افزایش سن کودک و رشد بیشتر بدتر میشود. نوزادان دارای این عارضه اغلب در سنین پایین ممکن است به درمان جراحی نیاز پیدا کنند تا از پیشرفت انحنا جلوگیری شود.
- کیفوز شوئرمن: عارضه کیفوز شوئرمن یک نوع ناهنجاری ستون فقرات است که در آن مهرهها بهجای اینکه مستطیلی باشند، شکل ذوزنقهای و غیرعادی پیدا میکنند. به همین دلیل، دیسکها در قرارگیری بین مهرهها دچار مشکل شده و باعث خمیدگی ستون فقرات میشوند. منحنی ایجاد شده در اثر کیفوز شوئرمن معمولاً تیز و زاویهدار است. این عارضه روی ساختار قفسه سینه هم تأثیر میگذارد و میتواند باعث بروز مشکلات تنفسی شود. این مهرههای بدشکل اغلب باعث ایجاد فرورفتگیهایی در استخوانهای مهره ميشوند و ممکن است باعث بروز عارضههای دیگر شوند. کیفوز شوئرمن اغلب در طول سالهای نوجوانی مشاهده میشود.
- آسیبدیدگی: کیفوز میتواند در اثر آسیبدیدگیهای ناشی از تصادف و سقوط نیز ایجاد شود. هرگونه شکستگی، در رفتگی مهرهها و همچنین آسیبهای نخاعی میتوانند باعث بروز کیفوز شوند. البته همه آسیبدیدگیها باعث ایجاد کیفوز نمیشوند و با توجه بهشدت آسیبدیدگی میتوانند در ایجاد یا بدتر شدن کیفوز نقش داشته باشند.
- تغذیهای و متابولیک: این نوع از کیفوز معمولاً زمانی ایجاد میشود که بدن دچار اختلالات تغذیهای شده است. این اختلالات تغذیهای زمانی رخ میدهند که بدن نمیتواند از کلسیم، منیزیم، فسفر و سایر مواد معدنی برای ساخت و تقویت استخوان استفاده کند. هنگامی که بدن نتواند بهخوبی از این مواد استفاده کند، استخوان ضعیف و شکننده میشود. نرمی استخوان از جمله مواردی است که میتواند در اثر این اختلالات به وجود بیاید و درنهایت باعث بروز کیفوز شود.
- پوکی استخوان: این عارضه وضعیتی است که در آن استخوانها توده و تراکم خود را از دست میدهند. به همین دلیل استخوانها ضعیفتر شده و مستعد شکستگی و فروپاشی میشوند. در موارد شدید این شکستگیها در چند مهره ممکن است رخ بدهند و باعث انحنای شدید ستون فقرات شوند.
- دیستروفی عضلانی: این عارضه ژنتیکی است و به مرور زمان باعث ضعیفشدن عضلات بدن میشود. ماهیچههایی در کمر وجود دارند که مسئول حفظ وضعیت مناسب و تراز ستون فقرات را برعهده دارند. تحلیل این عضلات میتواند حمایت را از روی ستون فقرات بردارد و باعث خمیدگی آن شود.
- آرتروز: با تخریب غضروف میان مهرههای ستون فقرات، علائمی مانند التهاب، درد پدیدار میشود. آرتروز بهصورت مستقیم نمیتواند باعث بروز کیفوز شود، اما تغییراتی که در اثر این عارضه در ستون فقرات اتفاق میافتد میتواند در افزایش انحنای ستون فقرات تأثیر بگذارد. هرچه شدت تخریب غضروفها بیشتر باشد، امکان تخریب استخوان مهرهها بیشتر شده و ممکن است ستون فقرات دچار خمیدگی شود.
تشخیص قوز کمر یا کیفوز
کیفوز را در بیشتر موارد بهسادگی میتوان با مشاهده برخی علائم و نشانهها مانند قوز قابل مشاهده هنگام ایستادن یا نشستن، سریع خسته شدن پس از انجام فعالیت، تنگی نفس یا سایر مشکلات تنفسی و کمردرد تشخیص داد. شدت این علائم با توجه بهشدت کیفوز و انحنای ستون فقرات متفاوت است و در موارد خفیف میتواند بهراحتی هم تشخیص داده نشود. بهتر است در سنین ۱۴ یا ۱۵ سالگی با مراجعه به یک پزشک و غربالگری کودک اقدام به تشخیص بهموقع کیفوز کرد.
- معاینه فیزیکی: بعد از مراجعه به پزشک، ابتدا یک شرححال از علائم و سوابق سایر بیماریها گرفته میشود و سپس یک معاینه بالینی انجام میشود. در طول معاینه، پزشک ممکن است بخواهد فرد حرکات فیزیکی انجام دهد. با این کار میتواند تعادل و دامنه حرکتی ارزیابی کند. همچنین ممکن است پزشک از فرد بخواهد که روی شکم دراز بکشد. درصورتیکه قوز در حالت درازکشیدن صاف شود، کیفوز وضعیتی است و با اصلاح وضعیت بدن، کیفوز نیز برطرف میشود. اگر قوز در حالت درازکشیدن هم مشخص بود، کیفوز احتمالاً در اثر مشکلی در ساختار ستون فقرات و عارضههای مانند شوئرمن به وجود آمده است.
- تصویربرداری: تصویربرداری به مشخصشدن دقیقتر انحنا و میزان قوس کمر کمک میکند. معمولاً پزشکان کودکانی که دارای کیفوز خفیف هستند را بهدقت تحتنظر میگیرند و در دورههای ۶ ماهه از ستون فقرات آنها بهوسیله اشعهایکس یا MRI تصویربرداری میکنند. در بزرگسالان علاوه بر تصویربرداری ممکن است که به آزمایش خون و آزمایش تراکم استخوان نیز برای تشخیص دقیقتر نیاز باشد.
آیا قوز کمر (کیفوز) درمان میشود؟
درمان قوز کمر یا کیفوز به عوامل مختلفی مانند علت زمینهای، شدت انحنا و سن فرد بستگی دارد. در برخی موارد میتوان کیفوز را به شکل مؤثر مدیریت کرد و حتی آن را اصلاح کرد. شانس درمان قطعی کیفوز در افرادی که سن پایینی دارند و هنوز درحالرشد هستند بالاتر است. بااینحال درمان ممکن است که همیشه قطعی نباشد مخصوصاً اگر کیفوز شدت بسیار بالایی داشته باشد. در این موارد سعی میشود تا از بروز سایر عوارض جلوگیری کرد.
در موارد خفیف کیفوز نیازی به درمان ندارد، اما در کودکانی که دچار کیفوز خفیف هستند بهتر است که نظارت و معاینه مستمر توسط پزشک انجام گیرد تا بتوان در صورت وخیمتر شدن کیفوز، بلافاصله درمان را برای پیشگیری از انحنای بیشتر و بروز سایر عوارض شروع کند. بهمحض اینکه کودک از سن جهش رشد که حدود ۱۴ یا ۱۵ سالگی است عبور کند، احتمال بدتر شدن وضعیت بسیار پایین میآید. کیفوز وضعیتی معمولاً با بهبود وضعیت بدن بهوسیله بریس یا فیزیوتراپی تا حد زیادی قابلاصلاح است. همیشه ابتدا درمانهای غیرتهاجمی برای افراد دارای کیفوز پیشنهاد میشود، خصوصاً اگر انحنا کمتر از ۷۵ درجه باشد یا فرد دارای کیفوز وضعیتی باشد. اگر انحنای ستون فقرات بهقدری شدید باشد که باعث ایجاد مشکلات تنفسی و سایر ناراحتیها شده باشد، ممکن است که از گزینههای تهاجمی برای درمان کیفوز استفاده شود.
درمانهای دارویی
کیفوز را نمیتوان با داروی خاصی درمان کرد و فقط میتوان از برخی داروها برای مدیریت درد و علائم ناشی از کیفوز استفاده کرد. مسکنهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ناپروکسن یا ایبوپروفن میتوانند در کاهش درد و التهاب کمککننده باشند. در مواردی که کیفوز در اثر پوکیاستخوان به وجود آمده است میتوان از داروهایی مانند بیسفسفوناتها برای افزایش تراکم توده استخوانی استفاده کرد.
فیزیوتراپی
گذراندن چند دوره فیزیوتراپی میتواند به تقویت عضلات پشت و کمر کمک کند. هدف فیزیوتراپی تقویت عضلات کمر و اطراف ستون فقرات است. از فیزیوتراپی بهتر است بهعنوان یک درمان جانبی و کمکی استفاده شود چرا که بهتنهایی نمیتواند کیفوز را بهصورت قطعی درمان کند. فیزیوتراپی بیشترین تأثیر را روی کیفوزهای وضعیتی دارد، چرا که با کمک به تغییر وضعیت بدن میتوان کیفوز را درمان کرد. برخی از تکنیکهای فیزیوتراپی میتوانند قسمتهایی از بدن را که بر نحوه قرارگرفتن ستون فقرات تأثیر میگذارند را تقویت کرده و فشار را از روی ستون فقرات بردارد.
بریس
کودکان و نوجوانان مبتلا به کیفوز متوسط یا پیشرونده ممکن است برای درمان به بریس و کمربند کیفوز نیاز داشته باشند. بریس در زمانی که استخوانها هنوز درحالرشد هستند پوشیده میشود و از بدتر شدن وضعیت کیفوز جلوگیری میکند. نوع بریس مورداستفاده و تعداد ساعتی که باید بریس استفاده شود بهشدت منحنی بستگی دارد. بستن بریس معمولاً تا زمان پایان بلوغ و رشد کودک استفاده میشود. استفاده از بریس ممکن است از نظر فیزیکی محدودکننده به نظر برسد، اما بهتر است کودک یا نوجوان توسط والدین به پوشیدن بریس ترغیب و تشویق شود. البته امروزه بریسها به گونهای طراحی میشوند که راحتی لازم را داشته باشند و عادتکردن به بریس سریعتر اتفاق میافتد و راحتتر میتوان در طیف وسیعی از فعالیتهای بدنی شرکت کرد. استفاده از بریس معمولاً برای بزرگسالانی که رشدشان متوقف شده است توصیه نمیشود زیرا نمیتواند دیگر موقعیت ستون فقرات را اصلاح کند.
جراحی
جراحی کیفوز معمولاً آخرین راه درمان است و فقط زمانی انجام میشود که مزایای آن بیشتر از عوارضش باشد. افرادی که دارای کیفوز بسیار شدید هستند با مشکلات تنفسی و دردهای مداوم دارند، گزینه مناسبی برای انجام جراحی تلقی میشوند. رایجترین نوع جراحی کیفوز، فیوژن ستون فقرات است. در این جراحی مهرهها بهوسیله میلهها و اتصالات فلزی صاف شده و در جای خود قرار داده میشوند و درنهایت با پیوند استخوان اقدام به جوشدادن مهرهها به یکدیگر میکنند. این جراحی ممکن است تا ۸ ساعت طول بکشد. ممکن است فرد جراحی شده نیاز باشد تا یک هفته در بیمارستان باقی بماند و پس از آن باید از یک بریس در زمان بهبودی استفاده کند. بعد از ۴ تا ۶ هفته فرد میتواند به فعالیتهای روزمره و بعد از یک سال به فعالیتهای ورزشی بپردازد.
جراحی میتواند ظاهر کمر را تا حدی اصلاحکرده و به تسکین درد کمک کند، اما عوارض زیادی را نیز به همراه دارد. برخی از عوارض جراحی کیفوز عبارتاند از:
- عفونت بعد از جراحی
- خونریزی بیش از حد در محل جراحی
- آسیب به عصبهای بدن
- دوره نقاهت طولانی
ورزش و حرکات اصلاحی کیفوز
ورزش میتواند به تقویت عضلات حمایت کننده از ستون فقرات، بهبود وضعیت بدن، افزایش انعطافپذیری و کاهش درد یا ناراحتی مرتبط با کیفوز کمک کند. انجام چند تمرین و حرکت اصلاحی زیر میتواند در مدیریت و درمان کیفوز کمک کننده باشد:
حرکت پل لگن
با انجام حرکت پل لگن میتوان عضلات کمر و حمایتکننده از ستون فقرات را تقویت کرد. همچنین این حرکت به تغییر وضعیت بدن و صافشدن قوز کمک بسیاری میکند. روش انجام این حرکت بهصورت زیر است:
- روی زمین دراز کشیده و دستها را در طرفین بدن روی زمین قرار دهید.
- پاها را بهاندازه عرض شانهها باز کنید.
- زانوها را خم کرده و کف پا را روی زمین قرار دهید.
- سپس بهآرامی با فشارآوردن به دستوپا، لگن خود را از روی زمین بلند کنید.
- چند لحظه در این موقعیت خود را نگه دارید و سپس به موقعیت قبلی خود بازگردید.
- مطمئن شوید که کمر در تمامی مراحل انجام حرکت صاف باشد.
حرکت پلانک
حرکت پلانک علاوه بر تقویت عضلات مرکزی، باعث میشود تا عضلات کمر در جای مناسب خود قرار گرفته و تقویت هم شوند. این مورد در کیفوز شدید بیشتر کمککننده است چرا که تغییرات ساختاری ممکن است باعث تغییر محل عضلات ناحیه پشت شده باشد. نحوه انجام حرکت پلانک به شکل زیر است:
- روی شکم دراز کشیده و دستها را بهاندازه عرض شانه روی زمین قرار دهید.
- سپس بهآرامی و به کمک آرنج و دستها، بدنتان را از روی زمین بلند کنید.
- مطمئن شوید که در این حالت فقط نوک انگشتان پا، آرنج و دستهایتان روی زمین قرار گرفته باشد.
- تا جایی که میتوانید در این حالت بمانید و سپس بهآرامی به موقعیت قبلی بازگردید.
حرکت پلانک پهلو
حرکت پلانک پهلو بهصورت مستقیم روی کیفوز تأثیر نمیگذارد اما میتواند عضلات مرکزی و همچنین اطراف لگن را تقویت کند. تقویت این عضلات میتواند وضعیت کلی بدن را بهبود ببخشد که این میتواند برای افراد دارای کیفوز مفید باشد.
نحوه انجام حرکت پلانک پهلو به شکل زیر است:
- نحوه انجام این حرکت تقریباً شبیه به حرکت قبلی است.
- ابتدا به پهلو روی زمین دراز بکشید.
- با استفاده از ساعد و پاها بدن خود را از روی زمین بلند کنید.
- مطمئن شوید که در این حالت فقط کنار پا، آرنج و ساعد روی زمین قرار گرفته باشند.
- تا جایی که میتوانید در این موقعیت باقی بمانید.
- درنهایت بهآرامی به موقعیت قبلی خود بازگردید.
حرکت فیله کمر
این حرکت کششی عمدتاً عضلات پشت از حمله ستون فقرات و عضلات اطراف کتف را مورد هدف قرار میدهد. این حرکت به بهبود سطح و تراز شانهها با ستون فقرات کمک میکند. نحوه انجام حرکت فیله کمر:
- روی شکم دراز بکشید.
- دستها را بهاندازه عرض شانه باز کرده و در حالت کشیده قرار دهید.
- پاها را نیز بهاندازه عرض شانه باز کنید.
- سپس بهصورت همزمان سعی کنید دستها و پاها را به سمت بالا بکشید.
- چند ثانیه در این وضعیت بمانید و سپس به موقعیت قبلی برگردید.
- چند بار این حرکت را تکرار کنید.
پیشگیری از کیفوز
نمیتوان از کیفوزهای مادرزادی یا کیفوزهای ناشی از عارضههای زمینهای و ژنتیکی پیشگیری کرد، اما میتوان از کیفوزهای وضعیتی یا کیفوزهای ناشی از آسیبها و شکستگیها را تا حد زیادی جلوگیری کرد. آگاهی از وضعیت بدن و مراقبت از کمر از مهمترین راههای پیشگیری از کیفوز است. رعایت برخی نکات زیر نیز میتواند از برخی کیفوز پیشگیری کند:
- درست و صاف نشستن
- استفاده از صندلی مناسب و ارگونومیک
- خودداری از حمل کولهپشتیهای سنگین و با طراحی نامناسب
- کاهش و مدیریت وزن
- انجام مستمر ورزشهایی مانند پیادهروی، دویدن و شنا
- مراقبت از آسیبهایی که ممکن است به کمر وارد شود
- بستن کمربند ایمنی در هنگام رانندگی
نتیجهگیری
کیفوز یا قوز کمر به انحنای بیش از حد کمر گفته میشود که در قسمت فوقانی و میانی کمر ایجاد میشود. این عارضه بیشتر به دلیل عوامل وضعیتی بروز میکند و میتوان با تغییر وضعیت بدن اقدام به درمان این نوع از کیفوز کرد. عوامل مادرزادی و همچنین تصادفات و آسیبهایی مانند شکستگیها نیز میتوانند باعث بروز کیفوز شوند. معمولاً برای درمان کیفوز ابتدا به سراغ روشهای غیرتهاجمی مانند بریس و فیزیوتراپی میروند. هرچه سن فرد کمتر باشد احتمال موفقیت اینگونه درمانها بیشتر میشود. اگر فرد از سن رشد خارج شده باشد، درمانهای غیرتهاجمی نمیتوانند کیفوز را اصلاح و درمان کنند. در این موارد جراحی ممکن است تنها راه درمان قطعی کیفوز باشد. البته در بیشتر موارد کیفوز بهصورت خفیف بروز میکند و ممکن است اصلاً به درمان نیز نیاز نداشته باشد.
سوالات متداول
تفاوت کیفوز و اسکولیوز در چیست؟
کیفوز و اسکولیوز دو عارضه مربوط به ستون فقرات میشود، اما از نظر نوع و شکل انحنا با یکدیگر متفاوت هستند. انحنای ایجاد شده در کیفوز رو به پشت است و باعث گوژپشتی و قوز میشود، اما در اسکولیوز انحنای ستون فقرات به طرفین است و ستون فقرات از پشت به شکل C یا S دیده میشود.
آیا کیفوز میتواند موقتی باشد؟
کیفوزهای وضعیتی میتوانند موقتی باشند و در صورت اصلاح وضعیت از بین میروند. بهتر است در صورت مشاهده علائم کیفوز به ارتوپدی مراجعه کرد تا بتوان فرایند درمان را شروع کرد.
آیا کیفوز با افزایش سن بدتر میشود؟
کیفوز اگر در کودکی و نوجوانی خود را نشان دهد میتواند با افزایش رشد بدتر شود، اما زمانی که فرد از سن رشد خارج شده باشد دیگر امکان پیشرفت و بدتر شدن کیفوز وجود ندارد.
آیا کیفوز درمان قطعی دارد؟
کیفوزهای وضعیتی باوجوداینکه بسیار شایع هستند، اما کاملاً قابل درمان بوده و میتوان پس از اصلاح وضعیت، بستن بریس یا انجام فیزیوتراپی آنها را کاملاً درمان کرد. درمان کیفوز در کودکانی که هنوز در سن رشد خود قرار دارند بسیار نتیجهبخشتر از سایر موارد است.
آیا میتوان با کیفوز یک زندگی عادی داشت؟
تأثیر کیفوز بر زندگی افراد بهشدت عارضه بستگی دارد. کیفوزها در بسیاری از موارد خفیف هستند و حتی ممکن است که به درمان نیز نیاز نداشته باشند. در مواردی نیز که کیفوز شدیدتر است میتوان با مدیریت کیفوز و علائم آن، یک زندگی فعال و عادی داشت.
آیا میتوان با کیفوز خوابید؟
بله با وجود کیفوز همچنان میتوان خواب خوبی را داشت. در موارد شدید ممکن است برای افراد خوابیدن به پشت سخت باشد که در این حالت بهتر است علاوه بر بالش زیر سر، یک بالش نیز زیر قوس کمر قرار داده شده تا فشار کمتری به ستون فقرات وارد شود.
آیا کیفوز ممکن است باعث خستگی شود؟
کیفوز اگر ساختار اسکلت بدن را تغییر دهد یا باعث ضعف عضلات شده باشد، میتواند روی راهرفتن مشکل ایجاد کند. همچنین فشار روی ریهها و ایجاد مشکلات تنفسی میتواند باعث خستگی زیاد در هنگام فعالیتهای فیزیکی شود.
آیا با کیفوز میتوان ورزش کرد؟
بله با کیفوز نهتنها میتوان ورزش کرد، بلکه ورزشکردن حتی میتواند به مدیریت کیفوز کمک کند. انجام حرکات کششی و ورزشهای هوازی از جمله ورزشهایی هستند که میتوانند برای درمان کیفوز مؤثر باشند.
افراد دارای کیفوز از انجام چه فعالیتهایی باید پرهیز کنند؟
با کیفوز میتوان در فعالیتهای زیادی شرکت کرد، اما بهتر است در انجام برخی فعالیتها مانند بلندکردن اجسام بسیار سنگین، نشستنهای طولانیمدت و چرخش یا خمشدن زیاد احتیاط کرده و آنها را محدود کرد.
چه ویتامینهایی میتواند به درمان کیفوز کمک کند؟
با اینکه ویتامینها بهتنهایی نمیتوانند کیفوز را درمان کنند، اما مصرف برخی ویتامینهای مانند D، K، C و همچنین کلسیم میتواند استخوانها را تقویت کرده و از پوکیاستخوان پیشگیری کند.
آیا کیفوز میتواند باعث معافیت از سربازی شود؟
باتوجهبه قانون فعلی، معمولاً کیفوز بسیار شدید و بالاتر از ۷۰ درجه شامل معافیت دائم میشود و در سایر موارد کیفوز ممکن است باعث معافیت از خدمات رزمی شود. البته قوانین سربازی دائماً در حال تغییر هستند و بهتر است برای دریافت اطلاعات بیشتر به دفاتر نظام وظیفه یا پلیس + ۱۰ مراجعه کنید.